Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Elon Musk – både styreleder og daglig leder i Tesla

E24 har en artikkel der det fremkommer at Elon Musk har en dobbeltrolle som både daglig leder og styrets leder i Tesla.

I motsetning til Norge, er det fortsatt en del land, herunder USA, som har et regelverk som tillater at daglig leder i et børsnotert selskap også kan være styreleder i samme selskap. I Norge er det ikke tillat at daglig leder i allmennaksjeselskaper også er medlem av styret. Bakgrunnen for denne regelen begrunnes hovedsakelig i forhold til styrets tilsynsoppgaver. Ettersom styret har til oppgave å føre tilsyn med daglig leder, og selskapets virksomhet for øvrig, er det uheldig at daglig leder også er en del av styret.

Forbudet mot at daglig leder er en del av styret, inkludert styrets leder, gjelder ikke for norske aksjeselskaper. Her har ønsket om fleksibilitet fått forrang fremfor hensynet til å sikre styrets uavhengighet.

Les hele artikkelen her. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2 kommentarer

 • Hvor i norsk lov står det at daglig leder ikke kan sitte i styret og til og med lede det? Som alle andre som eier aksjer kan en daglig leder også bli valgt til styret, og også velges til å ledet styret. Men rollen i styret er helt annerledes enn daglig leder – og det virker som du aldri har gjordt noe av dette. Det har ikke noe med styret selvstendighet, det sier mer om norsk bondekultur. I styret skal en jobbe med mål og strategi, sette rammer, gi oppgaver som skal følges opp og måles. Som daglig leder skal du ta oppgave, sette folk på å få deg gjordt og rapportere fremgang, ikke bare som regnskap til offentlige myndigheter, men også til styret som representerer eierene – de som har satt penger på at selskapet skal lykkes og tjene penger. Derfor skal ikke styre løpe rundt og måle og følge opp – noe som gjøres i alt for mange norske foretak. Derfor er det greit for en daglig leder å delta i utformingen av strategi og visjoner, forfekte teknologi og argumentere alternativer og forventede problemområder. Derfor blir strategiene ravene feil, målene oppi himmelen og veldig mange oppstart-selskaper går rett til skogen. Derfor sitter Elon Musk i styret: Han er nok den som kan lage de store visjonene best – og hvor hans evner som daglig leder er nok et sårt punkt. Forstår dere?

  Svar
  • I artikkelen står det at daglig leder i allmennaksjeselskap ikke kan være medlem av styret. Dette er klart regulert i allmennaksjeloven § 6-1 (3):

   Daglig leder kan ikke være medlem av styret.

   Som det nevnes i artikkelen, så er dette et område der lovene er forskjellige for allmennaksjeselskap (ASA) og vanlige aksjeelskap (AS), for det finnes ikke noe tilsvarende forbud mot at daglig leder i et AS også er medlem av styret.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Rull til toppen

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler/cookies. Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om vår håndtering av informasjonskapsler og personvern i vår personvernerklæring.