Nye regler om frister for årsregnskap og ordinær generalforsamling

Bilde: Marte Garmann

Fredag 19. juni sendte Nærings- og fiskeridepartementet ut en pressemelding der de opplyser at Stortinget har vedtatt en midlertidig lov om å utsette fristene for å fastsette årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning med to måneder i 2020. Fristen for å holde ordinær generalforsamling og årsmøte, er utsatt tilsvarende. Loven trer i kraft fra og med 19. juni 2020.

Bakgrunn for den nye loven er at Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet hadde mottatt innspill fra en rekke aktører om at fristene for å fastsette årsregnskap, årsberetning og revisjonsberetning var utfordrende for næringslivet å overholde på grunn av utbruddet av covid-19. Det samme gjaldt fristene i aksjeloven, allmennaksjeloven og samvirkelova for å avholde ordinær generalforsamling og ordinært årsmøte.

Selv om det allerede er åpnet for å holde styremøter og generalforsamling uten fysisk oppmøte, fremkom det i høringsnotatet til den nye loven at det ikke er alle som per i dag evner å avholde møter digitalt. Her ble det henvist til at det fortsatt er selskaper som manglende tilgang til tekniske løsninger, eller manglende kunnskap om bruk av slike løsninger. Regjeringen ønsket derfor å gi foretakene bedre tid til å fastsette årsregnskapet, samt avholde ordinær generalforsamling/årsmøte.

Nå er altså den nye loven vedtatt. I pressemeldingen sier næringsminister Iselin Nybø at loven vil hjelpe næringslivet ytterligere til å håndtere utfordringer som følge av koronakrisen. Hun sier videre at utsettelsen av fristene som trer i kraft i dag, kombinert med muligheten for digitale møter, vil lette bedriftenes hverdag i en vanskelig tid.

Test ut en portal for digitale styremøter og årsmøter her.

 

William Jensen er utdannet siviløkonom. Han har mange års erfaring innen administrasjon, forretningsutvikling og ledelse fra en rekke selskaper, herunder Telenor, Gjensidige og DNB. Han har publisert en rekke innlegg om styrearbeid, stått bak utviklingen av Styreskolen.org, er medgründer av styreportalen Orgbrain og styremedlem i Foreningen for bedre styrearbeid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Denne siden benytter seg av informasjonskapsler/cookies. Du kan fortsette å bruke siden som vanlig hvis du godtar dette. Les mer om vår håndtering av informasjonskapsler og personvern i vår personvernerklæring.