Suksess etter lederskifte – dyktighet eller flaks?
Interessen for Manchester United har nærmest eksplodert de siste par månedene etter at Ole Gunnar Solskjær tok over som midlertidig manager i fotballklubben. Flyselskapet SAS setter opp nye flyruter til Manchester og norske medlemmer strømmer til supporterklubben. For de som ikke kjenner så godt til Manchester United så regnes de som en av verdens største fotballklubber målt i verdi og antall supportere.
Selv har jeg aldri vært den mest ivrigste fotballsupporteren, men jeg må innrømme at jeg har fulgt ekstra med etter at Solskjær den 20. desember 2018 gjorde sin inntreden som midlertidig manager etter José Mourinho. Bakgrunn for skifte av manager var at Manchester United lå an til å få sin dårligste sesong på mange år og at det var bygget seg opp misnøye med Mourinho blant både spillere og supportere.
Solskjær ledet sin første kamp mot Cardiff kun to dager etter at han tok over som manager, men allerede på den korte tiden kunne supporterne merke en signifikant endring i spillernes innsats. Manchester United slo Cardiff 5-1 på bortebane, noe man må si er et akseptabelt resultat da Manchester United før dette ikke hadde skåret 5 mål i en Premier League-kamp siden 2013. Deretter kom seirene på løpende bånd og allerede ved utgangen av januar 2019 ble Solskjær kåret til månedens manager i Premier League. Dette var første gang en Manchester United-manager fikk denne prisen siden 2012. I etterkant har Solskjær knust flere klubbrekorder – blant annet flest vunnet bortekamper på rad. Suksessen til Solskjær nådde en ny topp da Manchester United – mot alle spådommer – den 6. mars klarte å komme seg videre i Champions League etter en historisk og høydramatisk borteseier mot PSG.
Hva skyldes så denne suksessen? Er Solskjær et trenergeni eller er det mer tilfeldigheter og flaks som har ført til den suksessen vi til nå har sett? Mange “eksperter” påpeker at Solskjærs status i klubben og vennlige vesen kan ha ført til et kraftig psykologisk boost, noe som har fått spillerne til å gå ut på banen med høyere selvtillit og lavere skuldre. Noen trekker frem Solskjærs analytiske og taktiske ferdigheter samt hans evne til å skape lagånd. Andre igjen påpeker at han har hatt flaks da laget har kommet veldig godt ut i forhold til «Expected goals» (det vil si statistisk beregning av antall mål i forhold til målsjanser som er skapt).
Men hva sier forskningen? Dagens Næringsliv skrev den 10. mars 2019 en kommentar om dette tema der de trekker frem flere statistiske studier som viser at fotballresultater i forsvinnende liten grad kan tilskrives treneren. Det vises blant annet til en artikkel i The Independent som tar for seg en analyse av åtte kamper før og åtte kamper etter et trenerbytte i fem store europeiske ligaer. Her fremkommer det at snittpoengene før byttet lå på 0,8 per kamp og snittpoengene etter byttet var på 1,2 poeng. Men dette tilsvarte samme oppturen som følger en dårlig periode i lag som ikke bytter trener. Det samme resultat viser en studie av kamper i Premier League i perioden 2000–2015: Å sparke treneren hadde ingen betydning. Det vises også til en norsk forskning der BI-forskere fant ut at i løpet av 15 kamper i Tippeligaen gjorde lag som hadde byttet trener det dårligere enn dem som beholdt treneren etter en nedtur. Det vil si at forskningen indikerer at det er sannsynlig at Manchester United ville gjort det minst like bra om de hadde fortsatt med sin forrige manager – José Mourinho. Videre fremkommer det i boken The Numbers Game at 50 prosent av fotballresultater skyldes ren flaks.
Men hva med Solskjær sin evne til å se den enkelte spillers styrke samt å skape lagånd og selvtillit i laget? Det er ikke utenkelig at disse egenskapene kombinert med hans nære kjennskap til Manchester United og klubbens historie kan ha gitt laget en kraftig psykologisk boost, noe som har fått spillerne til å gå ut på banen med høyere selvtillit og lavere skuldre. Man skal heller ikke undervurdere hans analytiske og taktiske ferdigheter, men forskningen peker i retning av at resultatene Solskjær har oppnådd så langt som ny manager også kan skyldes tilfeldigheter og flaks. Når det er sagt så sies det vel også at man skal være svært dyktig for å ha mye flaks.
I skrivende stund har Solskjærs akkurat hatt sitt første nederlag i Premier League som Manchester United manager etter at laget tapte 0-2 borte mot Arsenal. Er dette første tegn på at resultatene så lang har vært flaks og/eller en kortvarig boost, men at dette nå har tatt slutt? Neste utfordring er bortekamp mot Wolverhampton i FA-cupen. Kanskje vi etter den kampen får et bedre bilde av hvilken påvirkning Solskjær har hatt på laget.
Du vil kanskje også like
Disse relaterte artiklene